Zaal theaterhotel De Oranjerie

Theaterhotel De Oranjerie
Ontwerp revitalisatie theaterzaal


In Roermond fungeert het Van der Valk Theaterhotel De Oranjerie als het 'theater en huiskamer van de stad en omgeving’. De Oranjerie biedt een veelzijdig scala aan voorstellingen en evenementen voor de lokale, zakelijke en culturele markt.

Voor de revitalisatie van de theaterzaal heeft de directie ons uitgedaagd om alle functionaliteiten in de zaal te optimaliseren en te moderniseren. Share Knowledge Now heeft gereageerd met een ontwerp dat de zaal transformeert tot een veelzijdige, multifunctionele ruimte.

Om dit vernieuwende ontwerp te realiseren, hebben we nauw samengewerkt met de stakeholders, vooraanstaande theaterspecialisten en de reeds aanwezige partners van de Oranjerie. Samen hebben we verschillende scenario's in kaart gebracht en gevisualiseerd om tot een geoptimaliseerd en maakbaar ontwerp te komen. Hierbij is de functionaliteit van de zaal leidend geweest, waarna de vorm door de architect verder is uitgewerkt, onder het mom “van binnen naar buiten ontwerpen”.

Integraal ontwerpen

Flexibiliteit in de Zaalopstelling

Een opvallende keuze in het ontwerptraject is de mogelijkheid om een deel van de zaal, waar nu vaste stoelen stonden, om te vormen tot een vlakke vloer, met gebruikmaking van een custom made roterend vloersysteem. Deze veelzijdigheid stelt De Oranjerie in staat om de zaal snel en efficiënt aan te passen aan diverse evenementen, van traditionele podiumvoorstellingen tot het bekende jaarlijkse boksgala.

De verschillende zaalopstellingen zijn niet alleen besproken, maar ook tot leven gebracht in samenwerking met de architect en lichtspecialist. Dankzij simulaties en VR kregen de directie en stakeholders een glashelder beeld van de beoogde revitalisatie, waarbij tevens een zichtlijnstudie en het te verwachten lichtplan is opgenomen.

Ook was het de wens van de Oranjerie om de Philharmonie van het Zuiden te kunnen ontvangen in de zaal. Dit betekende wel dat de zaal een akoestische aanpassing diende te ondergaan. Bij het onderzoek hiernaar hebben we zowel de bouwkundige als de elektronische oplossingen meegenomen en uiteindelijk is door de Oranjerie gekozen voor een elektronische vergalming.

De Oranjerie is met deze prachtige zaal een nieuw tijdperk ingegaan, en Share Knowledge Now is trots om als technisch systeem architect hierin een rol te hebben gespeeld.

Ontwerp theaterhotel De Oranjerie