Nationale Opera & Ballet Amsterdam

Nationale Opera & Ballet Amsterdam
Ontwerp en aanbesteding nieuw Zaal- en Toneel weergeefsysteem


In 2017 werden wij door de Nationale Opera & Ballet te Amsterdam (NO&B) uitgedaagd om een grensverleggend zaal- en toneelweergeefsysteem te ontwerpen dat kon meegroeien met de voortdurende ontwikkelingen op zowel creatief als technisch gebied. Aangezien de zaal dagelijks intensief wordt gebruikt voor repetities en voorstellingen, was het van belang dat het geluidsysteem continu, bedrijfszeker en duurzaam in gebruik is.

Gezien de omvang en complexiteit van het geluidssysteem, bestaande uit meerdere disciplines, hebben we diverse specialisten ingeschakeld in het ontwerpteam. Paul van Baasbank (systeemspecialist), Wibo Vermeulen (audio-engineer), en Sydney van Gastel (audionetwerk-engineer) werkten samen om een innovatief en geavanceerd systeem te creëren. Tijdens het ontwerpproces zijn de technici van NO&B geïnterviewd om hun wensen en eisen duidelijk te krijgen. Bovendien hebben we een vertegenwoordiger van het technische team direct betrokken bij het ontwerpproces om draagvlak te creëren voor de te nemen beslissingen.

Paneel zaal- en toneel weergeefsysteem

Het nieuwe audiosysteem moest naadloos worden geïntegreerd met het bestaande StageTec Nexus-systeem, dat alle audiosignalen distribueert en bewerkt. Daarnaast hebben we een volledig ICT-netwerk ontworpen om de verschillende systemen te bedienen en te monitoren. Diverse User Interfaces werden ontworpen voor technici, waardoor alle benodigde functies op één device te monitoren en bedienen zijn.

Om NO&B een helder beeld te geven van het eindresultaat, hebben we het voorlopige ontwerp in een technisch bestek verwerkt, opgenomen in het aanbestedingsdocument. Aanbieders werden uitgedaagd om in nauwe samenwerking met het ontwerpteam tot een definitief ontwerp te komen, waarin de aangeboden componenten optimaal aansloten bij het ontwerp. De realisatie heeft inmiddels plaatsgevonden, en het systeem is met enthousiasme ontvangen door zowel technici als creatieven bij NO&B. Inmiddels is het systeem uitgebreid met een 3-D Spatial Immersive audio systeem, voor een veelzijdige toepassing van de geluidsbeleving in de zaal.