Zaal Koninklijk theater Carré

Koninklijk Theater Carré
Het “slimme” theater


In de afgelopen jaren heeft Koninklijk Theater Carré aanzienlijke investeringen gedaan in de theatertechnische installaties en blijft het zich inzetten voor de verduurzaming van het monumentale gebouw. Als trotse partner zijn wij al vele jaren betrokken bij de ontwikkeling van Carré naar een duurzaam en intelligent gebouw.

Eén van de opvallende stappen was de integratie van geavanceerde 'facility management software' voor gebouwbeheer. Hiermee hebben we alle installaties en systemen in het gebouw samengebracht in één geïntegreerd platform, waardoor facilitaire processen en (onderhouds)kosten efficiënt kunnen worden beheerd.

De gebouwgebonden installaties in het achtergebouw zijn naadloos geïntegreerd met de theatertechnieken door middel van een KNX bussysteem, waarbij we een gebruikersvriendelijk platform hebben ontworpen voor zowel de gebruiker als de beheerder. Deze integratie stelt de verschillende gebruikers in staat om op een eenvoudige manier de installaties te bedienen door middel van pre-sets.

Dimmerrack

In 2017 hebben we de dimmerinstallatie en lichtbesturing in de theaterzaal vernieuwd, waarbij een lichtbesturingssysteem is ontworpen dat communiceert met andere installaties in het gebouw. Deze geautomatiseerde koppeling resulteerde in een slim gebouw dat niet alleen duurzaamheid bevordert, maar ook de transitie naar LED verlichting mogelijk maakt.

Vanaf het veldonderzoek tot aan de realisatiefase werkten we nauw samen met gebruikers, leveranciers, product- en technische specialisten om een totaalontwerp te creëren dat alle disciplines omvat. Tijdens de realisatiefase hebben we leveranciers samengebracht in een testomgeving, waar alle apparatuur kon worden geconfigureerd en getest. Zo waarborgden we een vlekkeloze installatie in Carré en voorzagen we het technische team van hands-on training voor een vlotte overgang.