Toekomstbestendige monumentale theaters


Een vastgoedstrategiemodel dat resulteert in een advies voor monumentale theaters, zoals het koninklijk theater Carré.

Theaters in Nederland hebben tegenwoordig veel specifieke uitdagingen aangaande multifunctionaliteit. Vrijwel iedere stad heeft een theater dat rondreizende groepen van elk soort podiumkunsten programmeert. Daarnaast, om meer inkomsten te genereren, is er een groei in secundaire functies zoals bedrijfsactiviteiten en congressen. Het neerzetten van een totale theaterbeleving en het multifunctioneel maken van het gebouw zijn de belangrijkste trends in het Nederlandse theaterlandschap.

Bij een monumentaal theater is, naast het faciliteren van de meest optimale theaterbeleving en het multifunctioneel maken van het gebouw, de extra uitdaging om ook de monumentale waarden te onderhouden. Bij aanpassingen of renovatie moet het behouden van de monumentale waarden van het gebouw altijd de hoogste prioriteit hebben.

Afgelopen jaar heeft Bas Mastboom bij ons zijn afstudeeronderzoek gedaan. Hiermee heeft hij zijn Master ‘Management in the Built Environment’ aan de TU Delft behaald. Door onderzoek te doen naar kenmerken van monumenten, theaters en bestaande vastgoedstrategiemodellen en door de huidige trends in het Nederlandse theaterlandschap te identificeren heeft hij een totaalmodel opgesteld waarmee monumentale theaters hun toekomstbestendigheid kunnen toetsen. Het model resulteert in een strategisch advies voor het monumentale theater.

Uiteindelijk is een van de grootste bevindingen dat de monumentale waarden bijdragen aan de totaalbeleving van de bezoeker. Hiermee speelt een monumentaal theater automatisch in op enkele van de geïdentificeerde trends en is het in bepaalde opzichten dus al toekomstbestendiger dan niet-monumentale theaters.

Het is wenselijk en raadzaam dat eigenaren van monumentale theaters het onderhouden van hun gebouw omdenken van noodzakelijk kwaad naar kans, omdat het dus juist de kwaliteit van het theater is en in veel gevallen bijdraagt aan de ‘unique selling point’.

Voor meer informatie over dit onderwerp en het vastgoedstrategiemodel kunt u contact opnemen met Agnes Hofstee, via info@shareknowledgenow.nl